Workshop ‘Actieve voorbereiding op ouder worden’

Gepubliceerd op: 2 juni 2022
Door: Elzelien Goossens

Jezelf blijven ontwikkelen, een levenstestament maken, in gesprek gaan, bewegen of je huis aanpassen. Dit is slechts een greep uit de vele manieren waarop de deelnemers aan de workshop ‘Actieve voorbereiding op ouder worden’ zich voorbereiden op ouder worden. Monique Cooijman en Jory Elshout verzorgden deze workshop twee keer tijdens de werksessie GGOUD (Gezond en Gelukkig Oud) in Tilburg op 19 mei, in MFA De Symfonie.

Het doel van de workshop was het creëren van bewustwording en de deelnemers te stimuleren hier met anderen over in gesprek te gaan. Lonneke de Haan (bestuurder van Het Laar) en Marcel van der Priem (bestuurder van De Wever) leidden ieder een workshop in en zorgden met hun persoonlijke insteek en praktijkvoorbeelden voor een inspirerende  aftrap. Diverse filmfragmenten uit de livestreams van de bewustwordingscampagne Tijd voor een ander verhaal werden afgewisseld met interactieve onderdelen. Want bereidt iedereen zich al voor op ouder worden? Hoe doen we dat? Wat is dat eigenlijk, voorbereiden op ouder worden? Hoort (zorg)technologie daar ook bij en wat verstaan we daar eigenlijk onder? Is een smartwatch ook zorgtechnologie en is het bijhouden van je stappen een actieve voorbereiding op ouder worden? Ook de vraag wie aan zet is als het gaat om de zorg voor ouderen leverde mooie gesprekken en invalshoeken op. Is dat het sociaal domein, de financiers, de gemeenten en/of de oudere en zijn/haar mantelzorger?

De workshop leverde op waarvoor hij was bedoeld: de deelnemers zijn aan het denken gezet, uitgedaagd en bewust van het feit dat de zorg voor ouderen er in de toekomst écht anders uit zal zien. En dat we daar allemaal een andere rol in krijgen. De reacties en gesprekken waren boeiend, uiteenlopend en stimulerend en zetten zeker aan tot denken.

Met de uitnodiging aan de deelnemers om met drie mensen in je omgeving het gesprek aan te gaan over actieve voorbereiding op ouder worden sloten we de middag af.

Vervolgaanvragen voor de workshop zijn al binnen. We bedanken GGOUD dat we een aanzet hebben mogen geven in de bewustwording rondom de zorg voor ouderen en het nadenken over een actieve voorbereiding op ouder worden. Wil je meer weten over deze workshop? Stuur een mail naar info@samenrichtinggeven.nl

Lees meer: www.samenrichtinggeven.nl/anderverhaal

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Samenwerkende organisaties