Waarom moet het anders?
De zorgsector is regelmatig onderwerp van het maatschappelijk debat. Discussies raken niet alleen de ouderensector, maar ook andere zorgsectoren. Begrijpelijk. Zorgkosten blijven stijgen door een vergrijzende bevolking, de huidige zorgverlening wordt in de toekomst onbetaalbaar. Daarnaast is er flinke krapte in goed geschoolde zorgprofessionals, waardoor de kwaliteit van de zorgverlening binnen de diverse sectoren onder druk staat.
Voor de ouderenzorg is dat niet anders. Het aantal mensen met dementie verdubbelt en meer mensen krijgen te maken met complexe aandoeningen. Verpleeghuizen hebben wachtlijsten, doorstroom vanuit het ziekenhuis gaat allesbehalve soepel. Meer ouderen blijven thuis wonen en dat legt een druk op thuiszorg en mantelzorgers. Geschikt woonaanbod voor ouderen stagneert. Daarom moet het anders.
De samenwerkende organisaties in Midden-Brabant in de VV&T sector (Verpleging, Verzorging & Thuiszorg) hebben dan ook een belangrijke opdracht: zorgen voor een vitale, sociale en toekomstbestendige ouderenzorg. Om daar te komen zijn de handen ineengeslagen en is een gezamenlijke visie opgesteld die de koers aangeeft. Deze visie – Samen richting geven – is het startpunt van grondige vernieuwingen in de zorg voor ouderen in de regio. Een eenvoudige oplossing is er niet. Daarom worden keuzes gemaakt. Wij kiezen voor:
Om onze ambities voor elkaar te krijgen zijn 5 actielijnen uitgezet waar meerdere projecten onder vallen. De actielijnen richten zich op de oudere/cliënt en zijn netwerk, de samenwerking in de zorg- en welzijnsketen én ruime aandacht voor medewerkers. Zorgtechnologie loopt er als een rode draad door heen. Stap voor stap kijken we wat we de komende tijd gezamenlijk oppakken, waarom, hoe, met wie en met welk doel.
Op basis van voortschrijdend inzicht kunnen actielijnen samen met alle betrokkenen worden bijgesteld. Het is een uitkomst van een open gesprek. We nodigen iedereen die de zorg voor ouderen een warm hart toedraagt van harte uit daaraan een bijdrage te leveren. Samen krijgen we meer voor elkaar. Zeker als we over de eigen grenzen kijken en bereid zijn de verbinding te zoeken.
Verpleeghuis zonder verpleeghuis?
Als we een blikveld schetsen van de toekomstige zorg in Nederland,
en daarbij kijken naar ontwikkelingen in andere sectoren, dan kan het volgende beeld ontstaan:Uber is een taxibedrijf zonder taxi’s.
Take away is het grootste restaurant zonder keuken.
Airbnb is de grootste hotelketen zonder hotels.De beste verpleeghuiszorg zonder verpleeghuis is voor de ouderenorganisaties in de regio Midden-Brabant een stip op de horizon om naar toe te werken. De toekomst gaat daarbij niet over organisaties, maar over het organiseren van de juiste zorg op de juiste plek.
Hierin leest u meer over de keuzes en overwegingen die hebben geleid tot de huidige koers.
Op de website houden wij u steeds op de hoogte van de laatste stand van zaken.