In Midden- en West-Brabant werken we sinds drie jaar volgens het principe van ‘Langer Actief Thuis’ (LAT). Namens de samenwerkende VVT-organisaties nodigen we u van harte uit om deel te nemen aan ons symposium, waarin we stilstaan bij de lessen die we hebben geleerd van meer dan 1000 LAT-cliënten.
Tijdens dit symposium gaan we op diverse manieren met elkaar in gesprek over de verschillende vormen van reablement in de regio. We denken op een ludieke manier na over hoe we de reablement-gedachte steeds meer kunnen verspreiden, staan stil bij de opbrengsten van LAT in de afgelopen 3 jaar en inspireren elkaar tijdens de workshops over de verbreding van reablement vanuit verschillende perspectieven, zowel voor ouderen die in het verpleeghuis wonen als thuis. We zien een mooi samenspel ontstaan, maar voelen soms ook spanningen. Hoe gaan we hiermee om en wat kunnen we hiervan leren met elkaar?
Dagvoorzitter is Helene Wüst.
Datum: Donderdag 21 november 2024
Locatie: De Cammeleur, Dongen
Tijd: 11:30 uur – 17:00 uur (inloop vanaf 11:00 uur). Inclusief lunch en om 17.00 uur een borrel met een hapje en een drankje.
We bieden twee workshoprondes aan. In het aanmeldformulier kunt u uw voorkeur aangeven. We proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.
Workshopsleiders: Esther van Dongen en Rowie Mollevanger (verpleegkundigen, De Wever)
In de regio wordt het gedachtegoed van reablement vanuit de wijk, steeds meer toegepast op andere plekken, bijvoorbeeld in de langdurige, intramurale zorg en in de kortdurende, geriatrische revalidatiezorg. Bij deze vertaling merken we dat de rol van naasten dan nog nadrukkelijker in beeld komt. Wanneer je samen met de cliënt onderzoekt wat voor die cliënt belangrijk is om te kunnen doen, kunnen naasten daar een waardevolle rol in spelen. Inmiddels zijn eerste succeservaringen opgedaan die we kunnen delen. Hoe nodig je naasten op een positieve manier uit om actief een rol te spelen in het leven van de cliënt wanneer die in een verpleeghuis komt wonen? En hoe doe je dat in de revalidatiezorg? In deze workshop delen medewerkers hun ervaringen en praktische tips.
Workshopleiders: Frank van Buuren (ergotherapeut De Wever), Paul van Alst (ergotherapeut Mijzo), Anita Huis in ’t Veld (Mijzo)
We hebben veel geleerd van LAT in de wijk, maar het programma LAT één-op-één kopiëren naar de intramurale woonsetting kan niet. De cliënt is immers net van woonsituatie veranderd, met alles dat daarbij komt kijken. Hoe ziet reablement er dan wel uit in de intramurale setting? Voor, tijdens en na de inhuizing. Welke mogelijkheden zijn er? Wat zijn werkende elementen? Hoe hebben wij moeten veranderen als medewerkers? We delen graag met jullie de eerste succeservaringen met reablement in de intramurale setting. Wij presenteren en bediscussiëren graag onze werkwijze.
Workshopleider: Carlo van den Aarsen (opbouwwerker Wijzijn)
Met het toenemende aantal kwetsbare thuiswonende ouderen wordt het steeds belangrijker krachten te bundelen en de buurt te betrekken bij het ondersteunen van de groep kwetsbaren in de wijk. In de gemeente Roosendaal wordt gewerkt met “Voor Elkaar Teams”. Deze teams bestaan uit vrijwilligers en professionals die contact zoeken met de mensen in de wijk. Mensen die hulp nodig hebben komen in het vizier door bijvoorbeeld de wijkagent, beheerder van de woningbouwvereniging of bezorgde buur. Samen met vrijwilligers, woonachtig in de wijk wordt de persoon bezocht. Het Voor Elkaar Team belt ook aan bij mensen en koppelen mensen met een ondersteuningsbehoefte aan anderen die iets voor hen kunnen betekenen. Belangrijk is het leren kennen van de sociale kaart van de wijk. Leer in deze workshop wat je zelf kunt doen om de eerste stappen te zetten in de mogelijkheden van jouw wijk! Over ons | Website (zorgzamebuurtwestbrabant.nl)
Workshopleider: Anja Nekeman, VINE Instituut voor Verbindende Communicatie
De nieuwe aanpak in de zorg is Langer Actief Thuis, om mensen zo lang mogelijk zelfstandig actief te houden thuis. Deze workshop gaat over in gesprek kunnen blijven met mensen die in verzet gaan n.a.v. een verandering. In plaats van praten over begrip (“ik begrijp het”), proberen wij begrip te doen door te gissen naar de beleving van de ander. Waardoor de ander gehoord en wordt in waar het werkelijk om gaat. Vervolgens toetsen wij door verbindende vragen of wij de ander accuraat hebben gehoord. Aan bod komen:
Het uitgangspunt is dat je interactief een aanzet krijgt van de basisprincipes van Verbindende Communicatie en het ontwikkelen van behoeften bewustzijn toepasbaar in een dialoog. De vaardigheden van Verbindende Communicatie ondersteunen je in je communicatie, met name als er verzet is bij de cliënten. Hoe ga je hiermee om? En welke verbindende vaardigheden helpen hierbij? We gaan op praktische wijze aan de slag met de basistheorie meteen op een eigen situatie toe te passen.
Workshopleiders: Bianca Pastoors (fysiotherapeut De Wever), Lenneke van Berkel (wijkverpleegkundige, De Wever), Caroline Wijdeven (kwaliteitsadviseur De Wever)
Ben je gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan ontwikkelingen die jou aan het hart gaan, maar ervaar je soms dat je de kar alleen trekt? Wil je daar mee aan de slag? Sluit dan aan bij deze workshop, waarin je je eigen droom ontdekt en aan de slag gaat met hoe je daar een volgende stap in kunt maken. Dat kun je niet in je eentje doen, daar heb je altijd anderen bij nodig. Hoe pak je dat aan? Hoe verzamel je andere kartrekkers om je heen om dit samen mee te doen? Verschillende professionals die de leergang ‘gedeeld leiderschap’ hebben gevolgd, delen hun ervaringen en ondersteunen je om stappen te zetten in jouw zoektocht.
Workshopleiders: Marjo van Gils (ergotherapeut De Wever), Evelien Wiërs (ergotherapeut Mijzo)
Dilemma’s kennen we in ons werk allemaal, ook in de uitvoering van LAT. Wat voor de één een dilemma is, daar heeft een ander mogelijk al een oplossing voor bedacht. We gaan met elkaar terug naar de bron van LAT: hoe ontstond het gedachtengoed van reablement en de werkwijze LAT? Wat zijn de kernwaarden en hoe maken we de vertaalslag naar de praktijk? Welke dilemma’s komen we tegen in de praktijk en hoe kunnen we elkaar inspireren en helpen om deze op te lossen? We gaan hiervoor interactief met elkaar in gesprek. Voel je vrij om vooraf je dilemma’s te delen met de workshopleiders onder vermelding van “dilemma LAT workshop 21/11”. Noteer je eventuele vraag bij vraag 7 in het aanmeldformulier.
Workshopleiders: Jolanda van Loon en Petra Schellekens (Mariaoord)
Het doel van Community Care Dongen (CCD) is om kwetsbare ouderen met geheugenproblematiek zo lang mogelijk thuis het leven te laten leiden op de manier zoals zij dat graag willen. Dit draagt bij aan een groter gevoel van welzijn. Omdat er binnen CCD meer wordt samengewerkt met informele zorg en een verhuizing naar het verpleeghuis wordt uitgesteld, draagt het concept direct bij aan de toegankelijkheid van de zorg. Wederkerigheid is een begrip dat vaak terugkomt. De familie en de omgeving van de oudere met dementie worden vanaf het begin betrokken bij de ondersteuningsvraag, van hen wordt een actieve houding verwacht. Daarbij worden ze ondersteund door een leefcoach. De leefcoach is regisseur en aanspreekpunt die bovendien autonoom kan handelen en beslissingen over de zorgdomeinen heen kan nemen die voordeel opleveren voor iedereen. Het gevolg is dat cliënten en de familie zich veilig voelen, er ontstaat een waardevolle verbinding tussen de zorgverleners, mantelzorg en de cliënten.
LAT is een project dat goed samengaat met CCD. In samenhang versterken de programma’s de zelfredzaamheid van de ouderen. Vanaf de intakefase wordt interdisciplinair samengewerkt aan het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van ouderen.
Vraag: op welke manier betrek je binnen je huidige werkzaamheden het eigen netwerk van de cliënten waar je mee te maken hebt? Waarom wel / waarom niet: dit kan een interessante interactie zijn waarbij we uit eigen ervaring voorbeelden kunnen delen en inspireren.
Workshopleiders: Joep de Bont (ergotherapeut), Silke Metzelthin (Associate professor, Department of Health Services Research, Maastricht University)
Kan LAT ook bij mensen met dementie? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Wij weten zeker van wel! Ook mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelf activiteiten doen die voor hen belangrijk zijn! In deze workshop gaan we in op de leerprincipes bij dementie. Hoe leert iemand met dementie en wat kunnen we doen om de zelfredzaamheid van mensen met dementie te stimuleren? Wat doen we als zelf niet alles meer lukt? Hoe bouwen we ondersteuning op rondom de persoon met dementie en zijn mantelzorger? Vanuit de leerprincipes van inslijpen en de EDOMAH-benadering delen we tips en ervaringen over de (interdisciplinaire) begeleiding van mensen met dementie en gaan we in op casussen. Aan het eind van de workshop heb je een beeld van de mate van zelfredzaamheid en passende begeleiding die je kunt toepassen bij mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Workshopleider:
Tijdens deze workshop voeren we het gesprek met elkaar, ((toekomstige) ouderen en professionals) over wat we (kunnen) doen om ons voor te bereiden op het ouder worden. Wanneer beginnen we met voorbereiden? Hoe kunnen we elkaar hierbij helpen? Wat kun je als vitale oudere betekenen voor de mensen om je heen? En hoe gaan we over dit onderwerp in gesprek met elkaar en onze leeftijdsgenoten of juist met de andere generatie? In deze workshop delen we inzichten en ideeën met elkaar en ontdekken we hoe we elkaar kunnen helpen in de actieve voorbereiding op het ouder worden. We ontdekken welke stap we morgen kunnen zetten in onze eigen omgeving.