Home | Actielijnen | Inzet zorgtechnologie is vanzelfsprekend | Programma Anders werken in de zorg Midden-Brabant

Programma Anders werken in de zorg Midden-Brabant

Doel

Door het sneller en beter inzetten van zorgtechnologie en/of consumententechnologie zijn ouderen zelfredzamer en neemt hun zorgvraag af. Daarbij bieden we dezelfde of liever nog betere kwaliteit van zorg. Dit doen we ‘digitaal tenzij’. De inzet van technologie is geen doel an sich, maar een middel om bovenstaande ambitie te realiseren. Dit doen we aan de hand van een aantal doelen.

We zijn onderdeel van de landelijke beweging Anders Werken in de Zorg, een platform waar we met andere zorgorganisaties in het land kennis delen op het gebied van de implementatie van zorgtechnologie. Het idee is simpel: deelnemende zorgorganisaties in een regio kiezen samen kansrijke innovaties voor de ouderenzorg uit, testen die eerst op kleine schaal en voeren ze daarna op grote schaal in. Daarbij leren we van elkaars ervaringen én kijken we of de innovatie het gewenste effect oplevert.

Resultaten in 2023

  • ‘Van zorgen voor ouderen’ naar ‘zorgen voor het vergroten van zelfredzaamheid bij ouderen en hun netwerk’
  • Ontwikkelen van het innovatief vermogen van organisaties, waardoor de inzet van technologie en (sociale) innovaties als vanzelfsprekend wordt ervaren
  • Voortbouwen op wat er is, testen en opschalen van technologieën
  • Data is breed beschikbaar en toegankelijk
  • Samen sterker door kennisdeling
  • Synergie door inkoopkracht

Klik hier voor achtergrondinformatie en resultaten per project

Doelen 2024-2025

  • Inzicht in effecten en opbrengsten, omdat resultaten de impact bewijzen.

In 2024-2025 worden vanuit de regio 13 projecten opgestart. Dit zijn 6 projecten waarbij de deelnemende organisaties een technologische innovatie gaan implementeren. Bij de andere 7 projecten gaan we technologische innovaties testen. De impact maken we inzichtelijk door het doen van waarde bepalend onderzoek bij de technologieën in samenwerking met Vilans.

Bewezen technologieën kunnen direct binnen de regio door naar de implementatie- en opschalingsfase. Experimenteren en testen doen we niet met alle organisaties maar met maximaal 4 organisaties.

  • Aandacht voor sociale innovatie en transitie, omdat innovatie wordt gedreven door o.a. sociale interactie

Regio Midden-Brabant zet een eigen Leercommunity op waarmee wordt gebouwd aan sociale innovatie en het verhogen van de adoptie van technologie. Om deze verandering te realiseren focussen we op ‘the coalition of the willing and able’. Hiermee bereiken we de noodzakelijk 25% om tot een succesvolle veranderslag te komen.

  • Sturen op datagedreven werken, omdat data ons verbindt

Midden- en West-Brabant trekken hierin samen op en richten hiervoor de gezamenlijke werkgroep Datamanagement op. Naast het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op data is het belangrijkste doel van de werkgroep het delen van inzicht en analyse op basis van data.

Meer informatie en contact

Sanna Elsendoorn, sanna.elsendoorn@anderswerkenindezorg.nl

www.anderswerkenindezorg.nl