Aanleiding
Ouderen blijven steeds langer thuis wonen met toenemende kwetsbaarheid. De dubbele vergrijzing en het tekort aan zorgpersoneel vraagt om nieuw denken omdat we met de huidige inrichting de vragen niet kunnen bedienen. Het is daarom van belang dat mensen zo lang mogelijk zelfredzaam en actief blijven met het netwerk als steunsysteem.
Doel
Het doel van CCD is om aan te tonen dat het organiseren van zorg en ondersteuning vanuit één integraal perspectief bijdraagt aan het langer verantwoord thuis blijven wonen. Daarnaast moet het de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen verhogen tegen mogelijk lagere maatschappelijke kosten. De werkwijze CCD heeft als doelgroep kwetsbare ouderen met een psycho- geriatrische aandoening, eventueel in combinatie met lichamelijke klachten, mobiliteitsklachten, eenzaamheid en woon- en leefomstandigheden, die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.
Aanpak
Om deze doelstelling te behalen heeft Maria-Oord vanaf 2018 leefcoaches aangesteld die in een spilfunctie de zorg- en welzijnsondersteuning organiseren over de grenzen van de financieringsdomeinen heen. Zo hebben zij vanuit gemeente, zorgkantoor en zorgverzekeraar volmacht om ondersteuning, waar nodig en met indicatie, voor cliënten in te zetten. Het uitgangspunt is dat de men vertrouwt op het oordeel van de leefcoach en deze volgt. Verantwoording vindt achteraf plaats waar nodig. Daarnaast zetten de leefcoaches actief in op het coachen en het meedenken van cliënten en diens naasten. Hier krijgen zij de tijd en ruimte voor.
Behaalde resultaten
Het initiatief voor domein overstijgend werken door Maria-oord in Dongen middels Community Care Dongen is bewezen succesvol gebleken. Naast kwalitatieve verbeteringen die ervaren worden door cliënten en medewerkers zijn ook andere mooie conclusies getrokken. Gemiddeld werd per case een uitstel bereikt van een verpleeghuisopname van acht maanden. In de daaropvolgende berekeningen levert community care per zorgvrager van de toekomst € 38.000 per zorgketen op, zelfs na verrekening van meerkosten in WMO en Vzw. Meerkosten in de WMO worden in de pilot via een subsidie toegekend aan de gemeente vanuit het ministerie van VWS.
Meer informatie en contact
Albert Vlemmix, info@mariaoord.nl