Ouder worden is een onlosmakelijk deel van het leven, een actieve voorbereiding kan bijdragen aan een toekomst met meer zekerheid en minder zorgen. Dit vraagt om het vooruitdenken over thema’s als wonen, gezondheid en het netwerk om ons heen, om in een vroeg stadium belangrijke keuzes te maken. Denk hierbij aan vragen als:
- Moet ik mijn huis aanpassen of eventueel verhuizen als mijn situatie verandert?
- Hoe zorg ik dat mijn financiën op orde zijn bij onvoorziene gebeurtenissen?
- Wat kan ik doen om mobiel en gezond te blijven?
- Op wie kan ik rekenen in mijn omgeving als ik extra hulp nodig heb?
- Welke vormen van professionele en technologische ondersteuning zijn beschikbaar en wat zijn de kosten?
Door nú over deze en andere vragen na te denken, is iedereen beter voorbereid op een toekomst waarin men zo zelfstandig mogelijk kan blijven.
Wat doen wij?
Wij ondersteunen ouderen bij het maken van bewuste keuzes rondom hun leefstijl, wonen en welzijn, zodat zij zo lang mogelijk zelfredzaam kunnen blijven. Dit doen we door:
- Bewustwording creëren: We informeren en stimuleren ouderen na te denken over situaties die bij het ouder worden komen kijken.
- Zorgtechnologie toegankelijk maken: We laten ouderen kennis maken met technologie die ondersteunt bij wonen, zorg en welzijn.
- Verwachtingen bespreken: We maken de beschikbaarheid van zorg bespreekbaar.
- Verwijzen naar de juiste hulp: We helpen ouderen met vragen om de juiste informatie of ondersteuning te vinden.
- Voorkomen van zorgvragen: Door vroegtijdig met cliënten, hun netwerk en partners mogelijke gezondheidsproblemen te signaleren en aan te pakken.
- Mantelzorg versterken: We ondersteunen mantelzorgers en versterken hun onmisbare bijdrage aan de zorg voor ouderen.
Actieve projecten
- Publiekscampagne: Een bewustwordingscampagne die burgers helpt nadenken over hun rol in de zelfredzaamheid van ouderen.
- Langer Actief Thuis: Een programma gebaseerd op ‘Reablement’ om ouderen te ondersteunen bij het zelfstandig thuis wonen.