Oud worden en oud zijn hoort bij het leven. Een actieve voorbereiding op ouder worden kan bijdragen aan een onbezorgde oude dag. Dat betekent nu al voorsorteren op situaties die onvermijdelijk horen bij het ouder worden. Om straks vragen en problemen voor te zijn. Vragen als: Moet ik mijn huis aanpassen of ga ik als het moet verhuizen? Heb ik mijn financiën op orde als me straks iets overkomt? Wat doe ik om mobiel en gezond te blijven? Wie is er in mijn netwerk om te helpen als het wat minder gaat? Welke professionele of technologische hulp is beschikbaar? Waar kan ik dat halen en wat kost dat allemaal? Vragen die niet aan de orde lijken als alles goed gaat, maar wel dringend worden als het minder gaat.
Wat kunnen wij doen?
- Ouderen op verschillende manieren informeren en prikkelen om na te denken over hoe zij zich kunnen voorbereiden op situaties die horen bij ouder worden. Dan kunnen zij op basis van realistische informatie bewuste keuzes maken rondom leefstijl, wonen en welzijn die helpen om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven.
- Ouderen bekend en vertrouwd maken met de inzet van (zorg)technologie als ondersteuning bij wonen, zorg en welzijn.
- Verwachtingen over beschikbaarheid van zorg bespreekbaar maken.
- Ouderen met vragen verwijzen naar het juiste loket.
- Zorgvragen vóór zijn door samen met cliënt, netwerk en partners tijdig gezondheidsproblemen te signaleren, te voorkomen en te beperken.
- Mantelzorgers – een onmisbare schakel in de zorg voor ouderen – ondersteunen en hun inzet versterken.
Waar zijn we mee bezig?